lauantai 1. elokuuta 2009

Lauantai

Minua vähän harmitti tuossa päivällä kun olin menossa kirjastoon ja se olikin kiinni. En ollut muistanut että vielä tässä kuussa on kesä aika ja sen takia en päässyt palauttamaan kirjoja ja hakemaan uusia mitä olin jo laittanut varaukseen. No onneksi tuo maanantai tulee ihan kohtuu nopeasti.

Tämä on vähän myöhäinen aika leipoa mutta minua niin halutti tuoretta juuri uunista tullutta sämpylää joten laitoin taikinan tulemaa. Ne ei ole vielä tulleet uunista kun laitoine sinne vasta. Mutta taikina tuntui todella hyvältä varsinkin kun jaksoin nostattaa sitä tarpeeksi. Resepti on todella helppo. Se menee näin:

5 dl vettä, ripaus suolaa, kaksi ripausta sokeri, iso loraus oliivi öljyä, yksi kananmuna, pussillinen kuivaa hiivaa ja tarpeen mukaan jauhoja. Uunin lämpötila 200 astetta.

Veden pitää olla hyvin lämmintä. Itse käytän niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja se on ihan riittävän kuumaa. Suolaa tarvitsee olla vähän että tulee parempi maksu ja sokeria hiivan ruuaksi. Jos tekee maitoon niin siihen ei tarvitse lisä sokeria ollenkaan. Välillä käytän siirappia leipä taikinassa mutta tällä kertaa se on loppu. Periaatteessa voisi käyttää ihan mitä makeutus ainetta tahansa, ihan mitä haluaa leivän miedosti maistuvan. Öljyn kanssa voi tehdä samalla tavalla ja minä yleensä käytän mitä rasvaa nyt kaapissa onkaan. Sen voi myös jättää pois jos niin haluaa mutta jonkin lainen rasva antaa taikinalle paremman sitkon. Samasta syystä käytän kananmunaa jonka voi myös jättää pois. Taikinan mukaan voi myös laittaa erilaisia leseitä tai hiutaleita. Jauhoja laitetaan sen verran että taikinasta tulee kimmoisaa ja lähtee aika hyvin käsistä. Nyt sitten liinan alle nousemaan. Jos nostattaa melkein tunnin tai niin kauan kuin taikinan koko on kasvanut kaksin kertaiseksi niin tulee parempia sämpylöitä. Kun taikina on noussut niin se paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja pyöritellään haluttuun muotoon tai vain “mätkitään” pellille. Tässä vaiheessa voi halutessaan kohottaa toisen kerran tai vain laittaa pellin uuniin pariin sataan asteeseen ja keskelle uunia. Nyt sitten odotellaan että sämpylät ovat valmiit ja sen jälkeen syömään.

Tällaisen ohjeen sain kirjoitettua. Mutta nyt hyvää yötä ja minä menen ottamaan kohta sämpylät uunista.

1 kommentti:

  1. nam tuoreet sämpylät onkin ihania.

    Tuleekohan taas Karin nimissä kirjoteltua =). Minä se kuitenkin olen vaikka karin nimellä voi joskus tulla komentit.

    VastaaPoista